Ζεν Σιάτσου (Shiatsu) – επαγγελματική εκπαίδευση

Το Σιάτσου κατάγεται από την Κίνα και την τεχνική Do In Anma. Ο όρος σημαίνει κάθετη διείσδυση με τα δάκτυλα. Στην Ιαπωνία αναγνωρίστηκε νομικά μεταξύ 1955-1964, ως αγωγή υγείας και ευεξίας. Υπάρχουν πολλά είδη Σιάτσου.

Ειδικά, το Ζεν Σιάτσου δημιουργήθηκε από τον Shizuto Masunaga (1925-1981), που βασίστηκε στην Παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική (Π.Κ.Ι.), καθώς και στην Δυτική Ανατομία, Φυσιολογία και Ψυχολογία.

Σύμφωνα με την Π.Κ.Ι., που αποτελεί τη θεωρητική βάση πολλών αγωγών υγείας, όπως ο Βελονισμός, η Βοτανοθεραπεία, οι ασκήσεις αναπνοής (Τσι Κούνγκ), η Θεραπευτική Διατροφή κ.λπ., ο κόσμος είναι ένα ενεργειακό πεδίο, ένα ολόγραμμα με σύγχρονους όρους, όπου τα πάντα είναι αλληλοσυνδεδεμένα, και όπου το κάθε επιμέρους τμήμα αποτελεί μικρογραφία του όλου.

Το ενεργειακό πεδίο του ανθρώπινου οργανισμού αποτελείται από ένα δίκτυο καναλιών, όπου ρέει η ζωτική ενέργεια (Τσι) και οι ζωτικές ουσίες ( πεμπτουσία, αίμα, υγρά, λέμφος κ.λπ.). Το δίκτυο αυτό συνδέει τα εσωτερικά όργανα, τους ιστούς και κάθε κύτταρο σε ένα ενιαίο όλον, συνδέει δηλαδή το έσω με το έξω, αλλά και κάθε ζωντανή μονάδα με το συμπαντικό πεδίο. Έτσι, η διέγερση των επιφανειακών καναλιών επηρεάζει το εσωτερικό περιβάλλον του οργανισμού.

Η υγεία βασίζεται στην ισορροπία και συνεχή αλληλεπίδραση της ύλης και της ενέργειας (Γιν-Γιανγκ), που αποτελούν ένα αδιάσπαστο όλον. Αντίθετα, ασθένεια είναι η διαταραχή της ισορροπίας τους και οφείλεται στον τρόπο της ζωής μας ( θρέψη, κίνηση, συναισθήματα, σκέψεις και συναναστροφές).

Το Ζεν Σιάτσου εφαρμόζεται σε όλο το σώμα, πάνω από άνετα ρούχα σε στρώμα, κρεβάτι μάλαξης ή καρέκλα και η κάθε συνεδρία διαρκεί περίπου μία ώρα.

Παράλληλα, χρησιμοποιούνται και άλλες τεχνικές όπως διατάσεις, περιαγωγές, κινητοποιήσεις αρθρώσεων, μαλάξεις με τις παλάμες, τους πήχεις, τους αγκώνες, τα γόνατα και τα πέλματα με τρόπο ασφαλή και ανώδυνο για τον δέκτη.

Κυρίως Ζεν Σιάτσου είναι η ήπια και διεισδυτική εξισορρόπηση των καναλιών ενέργειας, ή μεσημβρινών.

Από την άποψη της Δυτικής Ιατρικής, το Ζεν Σιάτσου επιδρά στο αυτόνομο νευρικό σύστημα και στο ψυχοσωματικό επίπεδο , δημιουργώντας ένα αίσθημα βαθιάς χαλάρωσης και ευεξίας.

Βάσει της Π.Κ.Ι., βοηθά στην κυκλοφορία του αίματος, της λέμφου, των υγρών και της ενέργειας, βελτιώνει τον μυϊκό τόνο, τις λειτουργίες των εσωτερικών οργάνων, την κινητικότητα του εντέρου, διαλύει τα φραξίματα και ενδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα.

Επιπλέον βελτιώνεται η φυσική κατάσταση, η στάση του σώματος, η ζωτικότητα, η ευλυγισία και ο μεταβολισμός.

Μερικά από τα προβλήματα στα οποία βοηθά το Σιάτσου είναι ενδεικτικά: Αδυναμία συγκέντρωσης, αϋπνία, άγχος, ανησυχία και συναισθηματική φόρτιση, πονοκέφαλοι, πόνοι από διάφορες αιτιολογίες, μυϊκή ένταση, κόπωση ή αδυναμία, δυσκαμψία, διαταραχές της όρεξης και του πεπτικού συστήματος, διαταραχές της εμμήνου ρύσεως, μειωμένη λίμπιντο, μειωμένη κυκλοφορία, κρύα άκρα, προβλήματα αφόδευσης.

Το Σιάτσου αποτελεί και πρόληψη και αγωγή αποκατάστασης της ισορροπίας.

Τα αποτελέσματα, που συνοδεύονται συνήθως από ένα αίσθημα βαθιάς χαλάρωσης, είναι αισθητά από την πρώτη συνεδρία.

Ιδιαίτερα ευεργετικό είναι για αθλητές, χορευτές, ηθοποιούς, αλλά και για όσους ασκούν καθιστική εργασία ή δουλεύουν με υπολογιστές.

Επιπλέον, το Ζεν Σιάτσου είναι μία μέθοδος ευεξίας, που συνδυάζεται άριστα με όλες τις άλλες μεθόδους κλασσικής ή φυσικής θεραπείας.

Λειτουργεί επίσης βοηθητικά ή συμπληρωματικά με όλες τις εναλλακτικές αγωγές όπως βελονισμός, βότανα κ.λπ., καθώς και με την οστεοπαθητική, την φυσικοθεραπεία, αλλά και την Δυτική Ιατρική.

Συνιστάται ο ιατρικός έλεγχος, ιδίως για μη διαγνωσμένες ενοχλήσεις, καθώς και η σύμφωνη γνώμη του θεράποντος ιατρού, αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα υγείας.

Η θεωρητική κατανόηση και η βιωματική εμπειρία των αρχών και της εφαρμογής του Σιάτσου, οδηγεί στην ενοποίηση και εξισορρόπηση πρώτα από όλα του εαυτού μας, στην καλλιέργεια της ενσυναίσθησης και της συνειδητότητας, αλλά και στη διασύνδεση με το δίκτυο της ζωής. Παραπέρα, στην προώθηση της υγείας αλλά και στην ανάπτυξη υγιών σχέσεων σε όλα τα επίπεδα – οικογενειακό, φιλικό, ερωτικό, κοινωνικό.

Η εκπαίδευση γίνεται σύμφωνα με τις προδιαγραφές της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Σιάτσου και του ΕΛ.Ε.ΣΙ., που αποτελεί μέλος της. Εκτός από εργαλείο αυτογνωσίας και αυτοβοήθειας, προσφέρει ευέλικτες επαγγελματικές προοπτικές και ένα διαρκώς εξελισσόμενο γνωστικό ερευνητικό πεδίο.

Το Σιάτσου είναι μια φυσική πρακτική που μπορεί να την προσεγγίσει ο καθένας, αφού βασίζεται στην ενσυναίσθηση και το άγγιγμα, χάρισμα που διαθέτουν όλα τα ανθρώπινα όντα. Μια πρακτική που αντιστέκεται στην επελαύνουσα αλλοτρίωση, η οποία οδηγεί σε διαχωρισμό πνεύματος και σώματος, μέσω ενός τρόπου ζωής που μας αποξενώνει από την φύση, τις δυνατότητές μας, αλλά και από την πραγματικότητα.

SHIATSU 1ο έτος:

Μεταξύ των θεμάτων, με τα οποία ασχολούμαστε κατά την διάρκεια των σπουδών, του πρώτου έτους είναι:

Αρχές του Σιάτσου:

  • χρήση του ενεργειακού κέντρου “Hara”,
  • χρήση του βάρους του σώματος,
  • άσκηση σταθερής κάθετης πίεσης,
  • αναπνοή

Η τέχνη του αγγίγματος

Διεξοδική επαφή με τις τεχνικές του Σιάτσου:

  • πιέσεις,
  • διατάσεις,
  • κινητοποίηση αρθρώσεων

Εφαρμογή των τεχνικών σε πρηνή, πλάγια, ύπτια θέση

Ανάπτυξη της αίσθησης της ενέργειας

Κατανόηση των μεσημβρινών, ως καναλιών ροής της ζωτικής ενέργειας

  • Θεωρία yin-yang,
  • θεωρία 5 στοιχείων ,
  • θεωρία 5 κινήσεων,

Τρόποι διάγνωσης και ενεργειακής αξιολόγησης στο Ζεν Σιάτσου:

  • διάγνωση από το Hara και
  • διάγνωση από την πλάτη

Οι σπουδαστές του πρώτου έτους, για να συνεχίσουν στο δεύτερο, πρέπει να έχουν ολοκληρώσει με επιτυχία τουλάχιστον το 60% των εξετάσεων.

SHIATSU 2ο έτος

Μεταξύ των θεμάτων, με τα οποία ασχολούμαστε κατά την διάρκεια των σπουδών του δεύτερου έτους, είναι:

Οι 12 κλασικοί μεσημβρινοί, και οι προεκτάσεις τους κατά το Ζεν Σιάτσου

Ανίχνευση των “τσούμπο”, των βελονιστικών σημείων, κατανόηση των λειτουργιών τους και της επίδρασής τους qi, αίμα και σωματικά υγρά (ζωτικές ουσίες)

μεσημβρινοί και διακλαδώσεις τους (έννοια, παθολογίες τους, λειτουργίες τους και εφαρμογές της θεωρίας τους στην Π.Κ.Ι.)

Όργανα συμπαγή-κοίλα (Zhang- Fu) και οι λειτουργίες τους,

Αιτιοπαθογένεση (οι έξι υπερβολές, τα επτά συναισθήματα, παθολογικές παράγωγες)

Η πρακτική της εξέτασης του ασθενούς.

Διάγνωση της ενεργειακής ανισορροπίας που προκαλεί την ασθένεια.

Διάγνωση βάση συνδρόμων (εσωτερικό -εξωτερικό, κρύο ζέστη, ανεπάρκειας-υπερβολής)

Σύνδρομα απλά και σύνθετα: ενέργειας , αίματος και σωματικών υγρών, Zhang- Fu οργάνων καθώς και σύνδρομα μεσημβρινών

Στο τέλος κάθε ενότητας πραγματοποιούνται υποχρεωτικά εξετάσεις.

SHIATSU 3ο  έτος (προαιρετικό)

Μεταξύ των θεμάτων, με τα οποία ασχολούμαστε κατά την διάρκεια των σπουδών του τρίτου έτους, είναι:

Υin-yang: θεμελιώδεις έννοιες της Ανατολικής σκέψης

Η θεωρία των πέντε στοιχείων

Zang-Fu: ενεργειακές λειτουργίες των οργάνων

Σύνδρομα παθολογίας των Zang-Fu

Μέθοδοι διάγνωσης στην Παραδοσιακή Ανατολική Ιατρική

Βεντούζες και μόξα

Η θεραπευτική σχέση και τα χαρακτηριστικά της

Δεοντολογία στην άσκηση του Σιάτσου

Ασκήσεις για την καλλιέργεια του “Hara”,

Ασκήσεις χαλάρωσης και αναπνευστικές ασκήσεις,

Ασκήσεις Qi-Qung για την καλλιέργεια της ενέργειας

Λήψη ιστορικών

Θεωρία ΖΕΝ SHIATSU και η κλινική εφαρμογή

Κλινική πρακτική

Εποπτεία πρακτικής

Οι ημερομηνίες για την διεξαγωγή του μαθήματος θα ανακοινωθούν σύντομα.