Η Γνώση της Ζωής

Τι είναι ο Ayurveda
Ο Ayurveda, είναι το πανάρχαιο ινδικό σύστημα ιατρικής που ουσιαστικά μιλάει για κάθε άποψη της Δημιουργίας, για κάθε στοιχείο και οργανικό ον που ζει στον πλανήτη μας και στο Σύμπαν ολόκληρο. Δίνει κατευθύνσεις και οδηγίες που έχουν δοκιμαστεί και τελειοποιηθεί μέσα από πολλούς αιώνες και απευθύνεται σε όλους αυτούς που αναζητούν την αληθινή γνώση, συνείδηση και ευτυχία. Η ονομασία του προέρχεται από τις λέξεις: AYUS που σημαίνει ΖΩΗ και VEDA που σημαίνει ΓΝΩΣΗ. Πρόκειται δηλαδή με απλά λόγια για τη «ΓΝΩΣΗ ΤΗΣ ΖΩΗΣ».

Η Υγεία στον Αγιουρβέδα δεν θεωρείται αυτοσκοπός, δεν είναι δηλαδή το τέλος ενός δρόμου, αλλά μια απαραίτητη προϋπόθεση για την Εξέλιξη του Ανθρώπου. Ο σκοπός της ζωής μας δεν είναι απλώς να ζει κανείς «υγιής» και ταυτόχρονα να είναι χαμένος στις καθημερινές συνήθειες του, ξεχνώντας την πνευματικότητά του. Είναι, μάλλον, να αναζητά το πραγματικό νόημα της Ζωής. Να συνειδητοποιήσει και να ξαναθυμηθεί την Αληθινή Φύση του.

Whole Bee Pollen with other herbalist's items.
Μάλαξη - Μασάζ (Massage)

Ο Αγιουρβέδα ασχολείται με τον Άνθρωπο σαν σύνολο, εξετάζοντάς τον και στα τρία επίπεδα της ύπαρξής του -σωματικό, νοητικό, ψυχικό- και αντίστοιχα ασχολείται με τις ασθένειες από μια πραγματικά ολιστική σκοπιά, λαμβάνοντας υπόψη παράγοντες όπως η κληρονομικότητα, η διατροφή, η εργασία, η οικογένεια, το περιβάλλον, οι συνήθειες (ύπνος, κ.λπ.).

Στο Αγιουρβεδικό σύστημα υπάρχουν πληροφορίες και χρήσιμα στοιχεία για τους τύπους των ανθρώπων (Vata, Pitta, Kapha) τόσο για την πρόληψη των ασθενειών, όσο και για την αποτελεσματική θεραπεία τους, μέσα από συμβατικές και παραδοσιακές μεθόδους, διατροφή, αναπνοή, ασκήσεις, ομοιοπαθητική κ.ά.. Το υλικό αυτό είναι εξαιρετικά χρήσιμο και εμπλουτίζει τις γνώσεις και τις τεχνικές στα άτομα που ήδη εφαρμόζουν πολλές από τις σημερινές εναλλακτικές – συμπληρωματικές θεραπείες διευρύνοντας τις υπάρχουσες γνώσεις τους.

Τομείς όπως η Αρωματοθεραπεία, η Ρεφλεξολογία, το Σιάτσου, η Φυτοθεραπεία, η Διατροφολογία μπορούν να εφαρμοστούν με μεγαλύτερη ακρίβεια και αποτελεσματικότητα όταν συνδυάζονται με την πανάρχαια Γνώση του Αγιουρβέδα.

Οι ημερομηνίες για την διεξαγωγή του μαθήματος θα ανακοινωθούν σύντομα.