Νέο Αναβαθμισμένο Τριετές Επαγγελματικό Πρόγραμμα Σπουδών Κλασσικής Ομοιοπαθητικής Βασισμένο σε Ευρωπαϊκά Πρότυπα Εκπαίδευσης.

Η Ομοιοπαθητική είναι ένα ολοκληρωμένο, ολιστικό θεραπευτικό σύστημα.

Αποτελεί μία φυσική, ήπια και αποτελεσματική μέθοδο θεραπείας, η οποία έχει ιστορία και επιτυχημένη κλινική εφαρμογή για πάνω από 200 χρόνια, με ολοένα αυξανόμενη δημοτικότητα. Χρησιμοποιείται σήμερα από 200 εκατομμύρια άτομα στον πλανήτη. Σε πολλές χώρες είναι ενταγμένη σε πανεπιστήμια και στα εθνικά συστήματα υγείας.

Ο Νόμος των Ομοίων, από τον οποίο πήρε και το όνομά της, αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της Ομοιοπαθητικής και δηλώνει ότι:

«μια φαρμακευτική ουσία που έχει την δυνατότητα να δημιουργεί μια συγκεκριμένη συμπτωματολογία σε υγιείς οργανισμούς, έχει την ικανότητα να θεραπεύει την ίδια συμπτωματολογία σε οργανισμούς που νοσούν».

Οι πρόγονοί μας, από τους αρχαίους χρόνους μέχρι τον Ιπποκράτη και τον Αριστοτέλη, είχαν γνώση της Αρχής των Ομοίων.

Η πρώτη γραπτή μνεία του νόμου βρίσκεται στον Ιπποκράτη (460-377), τον πατέρα της ιατρικής, τον 5ο αιώνα π.Χ.:

«Δια τα όμοια νόσος γίγνεται και δια τα όμοια προσφερόμενα εκ νοσούντων υγιαίνονται»

Ιδρυτής της θεωρείται ο Γερμανός γιατρός Σάμουελ Χάνεμαν (Samuel Christian F. Hahnemann, Meissen, Germany 1755 – Paris, 1843). Ήταν αυτός που συνέθεσε και συστηματοποίησε την Ομοιοπαθητική στην επιστήμη που γνωρίζουμε σήμερα.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα σπουδών είναι βασισμένο στην Ομοιοπαθητική του Χάνεμαν (Hahnemannian Homeopathy), όπως αυτός την δίδαξε και την εφάρμοσε.

Η κλασική Hahnemannian Ομοιοπαθητική είναι η αυθεντική Ομοιοπαθητική. Σύμφωνα με αυτή σε κάθε δεδομένη στιγμή δίνεται μόνο ένα φάρμακο στον ασθενή, αυτό που έχει τη μεγαλύτερη ομοιότητα με την ασθένειά του. Η προσέγγιση αυτή οδηγεί στην γρήγορη, αποτελεσματική και βέλτιστη αποκατάσταση της υγείας του ασθενούς.

Ο ανθρώπινος οργανισμός είναι αυτορρυθμιζόμενος, έχει τις δικές του αυτοθεραπευτικές δυνάμεις που αποτελούν τον αμυντικό του μηχανισμό. Η Ομοιοπαθητική ενισχύει αυτό τον μηχανισμό με φυσικό τρόπο ώστε να ξεπερνά τις όποιες διαταραχές και ανισορροπίες. Ακολουθεί τον δρόμο της φύσης για την επίτευξη της υγείας και ευεξίας οδηγώντας τον άνθρωπο στην αρμονική λειτουργία όλων των επιπέδων της ύπαρξής του, ψυχοδιανοητικό, συναισθηματικό και σωματικό.

Η Ομοιοπαθητική αντιλαμβάνεται τον άνθρωπο ως ένα αδιάσπαστο όλον (νου, σώμα, πνεύμα). Τα νοητικά, συναισθηματικά και φυσικά αίτια έχουν ισότιμο ρόλο στην ασθένεια και στην θεραπεία. Η ασθένεια είναι μια κατάσταση που αφορά ολόκληρο τον οργανισμό. Ο κάθε οργανισμός, με τη δική του μοναδική ολότητα, οδηγείται προς την ασθένεια και την θεραπεία. Η προσέγγιση και η συνταγολόγηση είναι πάντα βασισμένες στην συνολικότητα των συμπτωμάτων και στα τρία επίπεδα του οργανισμού και όχι κατά ειδικότητες. Για το λόγο αυτό η Ομοιοπαθητική αποτελεί ένα Ολιστικό σύστημα υγείας.

Μια σημαντική ιδέα που εισήγαγε ο Hahnemann και η οποία κάνει την ομοιοπαθητική να διαφέρει από τη συμβατική ιατρική είναι η εξατομίκευση. Υποστήριξε ότι δεν υπάρχουν ασθένειες, αλλά μόνο ασθενείς, και ως εκ τούτου μια θεραπεία πρέπει να στοχεύει στη θεραπεία του ατόμου και όχι της νόσου.

Οι ανάγκες του κάθε ατόμου είναι διαφορετικές και μοναδικές, ακόμα και όταν η συμβατική διάγνωση είναι η ίδια. Σύμφωνα με αυτή την ιδέα, δέκα ασθενείς που πάσχουν από την ίδια «ασθένεια», πιθανόν να χρειάζονται διαφορετικά ομοιοπαθητικά φάρμακα για να θεραπευτούν.

omoiopathitikh3

Ο Samuel Hahnemann στο Όργανο παρ. 2 γράφει:

«Το υψηλότερο ιδανικό της θεραπείας είναι η ταχεία, ήπια και μόνιμη αποκατάσταση της υγείας ή η αφαίρεση και η ανατροπή της νόσου σε όλο το εύρος της, με το συντομότερο, πιο αξιόπιστο και πιο ακίνδυνο τρόπο, με εύκολα κατανοητές αρχές».

Η Ομοιοπαθητική παρέχει αυτόν τον ακίνδυνο τρόπο αφού τα φάρμακά της προέρχονται από φυσικές πηγές και δεν παρουσιάζουν τοξικότητα, παρενέργειες ή εθισμό. Για τους λόγους αυτούς ενδείκνυται για όλες τις ηλικίες, ακόμη και για βρέφη, παιδιά, γέροντες, εγκύους και θηλάζουσες.

Αυτό την καθιστά μια αποτελεσματική φυσική λύση στις προκλήσεις υγείας του μοντέρνου τρόπου ζωής. Ο σύγχρονος συνειδητοποιημένος, καλά πληροφορημένος και με επίγνωση άνθρωπος την επιλέγει ως μέθοδο αποκατάστασης της υγείας για ποικίλους λόγους όπως ασφάλειας, αποτελεσματικότητας, ολιστικότητας, αλλά και ηθικούς, οικολογικούς και οικονομικούς.

Στην σύγχρονη ζωή μας η Ομοιοπαθητική καλείται να αντιμετωπίσει ένα μεγάλο εύρος παθολογίας τόσο σε χρόνιες όσο και σε οξείες καταστάσεις με επιτυχία όχι μόνο στην θεραπεία των συμπτωμάτων αλλά και στην αύξηση της ανθεκτικότητας, ζωτικότητας και ευεξίας του πληθυσμού.

Καθώς η δημοτικότητα της Ομοιοπαθητικής αυξάνεται, το ίδιο αυξάνεται και η ανάγκη σωστής εκπαίδευσης και κατάρτισης υψηλής ποιότητας επαγγελματιών Ομοιοπαθητικών.omoiopathitikh4

Η σωστή σπουδή της Ομοιοπαθητικής επιστήμης είναι μείζονος σημασίας στις μέρες μας.

Ως ένα σύστημα που διαδραματίζει και εν δυνάμει θα διαδραματίσει, στον αιώνα που διανύουμε, ένα σπουδαίο ρόλο στην επιλογή της ιατρικής μας περίθαλψης, είναι βαρύτατη η ευθύνη και για τον διδάσκοντα και για τον διδασκόμενο.

Το πρόγραμμα αυτό έχει σχεδιαστεί με τα παραπάνω κατά νου και παρέχει υψηλής ποιότητας σπουδές στην κλασική Ομοιοπαθητική.

Είναι σημαντικό για τον σοβαρό μελετητή της Ομοιοπαθητικής να έχει μια σαφή και σε βάθος κατανόηση των αρχών στις οποίες αυτή στηρίζεται.

Να είναι ξεκάθαρος στο τι αποτελεί την θεωρία της κλασικής Ομοιοπαθητικής και τι όχι.

Να αποφύγει την μεγάλη σύγχυση που επικρατεί σε συγκεκριμένους κύκλους αυτοαποκαλούμενων ομοιοπαθητικών μόνο κατ’ όνομα και όχι στην πράξη και στο ήθος.

Να μελετήσει και να κατανοήσει τους μεγάλους δασκάλους της κλασικής Ομοιοπαθητικής.

Να ανακαλύψει ότι η σπουδή της Ομοιοπαθητικής εκτός από απόκτηση γνώσης και ενός νέου πτυχίου, είναι μια ευχάριστη και ανταποδοτική εμπειρία. Είναι βίωμα και ένας δρόμος προσωπικής ανακάλυψης και αυτογνωσίας.

Σχετικά Μαθήματα: