Μελισσοθεραπεία (Apitherapy)

Η λέξη Apitherapy προέρχεται από το λατινικό όνομα της μέλισσας (Apis mellifera) και την ελληνική λέξη «θεραπεύειν».

«Apitherapy» είναι η τέχνη και η επιστήμη που με ολιστικό τρόπο κάνει χρήση της μέλισσας και των προϊόντων της, προληπτικά ή θεραπευτικά, για το καλό των ανθρώπων ή των ζώων.

Η Μελισσοθεραπεία είναι ένα αυτόνομο θεραπευτικό σύστημα αφού περίπου το 95% των ασθενειών μπορεί να θεραπευτεί μόνο με τη κατάλληλη χρήση των προϊόντων της μέλισσας. Η Μελισσοθεραπεία μπορεί, επίσης, να συνδυαστεί άριστα και με άλλα θεραπευτικά συστήματα για ακόμη καλύτερα αποτελέσματα.

Έτσι, η Φυτοθεραπεία, η Αρωματοθεραπεία, η Ομοιοπαθητική, η θεραπευτική με τα Ανθοϊάματα του Μπαχ, η Ρεφλεξολογία, ο Βελονισμός κ.λπ. μπορούν να συνδυαστούν άριστα με τη Μελισσοθεραπεία.

Θα μπορούσαμε να πούμε ότι ανεξάρτητα από το θεραπευτικό σύστημα που κάποιος ακολουθεί, ο συνδυασμός με τη Μελισσοθεραπεία θα φέρει καλύτερα και πιο γρήγορα αποτελέσματα. Επίσης, τα προϊόντα της μέλισσας λόγω της μακρόχρονης σχέσης του ανθρώπου με τη μέλισσα έρχονται πιο οικεία και φιλικά στο μυαλό του ασθενή, ο οποίος τα αποδέχεται και τα χρησιμοποιεί με ευχαρίστηση.

Σήμερα, τα περισσότερα προβλήματα υγείας είναι σύνθετα με περισσότερα από ένα σύστημα του σώματος να εμπλέκονται. Η Μελισσοθεραπεία στηρίζεται στην αρχή των συνθέτων, δηλαδή στη χρήση σύνθετων ουσιών για την θεραπεία σύνθετων ασθενειών και παρόλο που τα προϊόντα της είναι αριθμητικά λίγα (8 προϊόντα) είναι εξαιρετικά σύνθετα. Σκεφτείτε ότι η μέλισσα με την χρήση μόνο αυτών τρέφεται, μεγαλώνει τα παιδιά της και θεραπεύεται.

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ:

 • Τι είναι η Μελισσοθεραπεία (Apitherapy) – Ιστορική εξέλιξη.
 • Θα αναφερθούμε στις γενικές αρχές της μελισσοκομίας για να μπορέσουμε να αντιληφθούμε πώς χρησιμοποιεί η ίδια η μέλισσα τα προϊόντα και έτσι να κατανοήσουμε καλύτερα τη χρήση τους και τις δυνατότητές τους.
 • Θα γνωρίσουμε ένα προς ένα – αναλυτικά – τα προϊόντα της μέλισσας και τις θεραπευτικές τους ιδιότητες.
  1. Μέλι
  2. Γύρη
  3. Πρόπολη
  4. Ψωμί της μέλισσας
  5. Βασιλικός πολτός
  6. Κερί
  7. Δηλητήριο της μέλισσας
  8. Εκχύλισμα προνύμφης κηφήνα
 • Θα αναφερθούμε στους συνδυασμούς των προϊόντων της μέλισσας, στη θεραπευτική χρήση τους, στον τρόπο χρήσης. Θα δούμε περιπτώσεις που τα προϊόντα είναι εξαιρετικά αποτελεσματικά και πρέπει να αποτελούν την πρώτη επιλογή μας. Θα δούμε πώς θα συνδυάζουμε τα προϊόντα της μέλισσας με άλλα (π.χ. αιθέρια έλαια, φυτοθεραπεία) αλλά και με άλλες θεραπείες (π.χ. βελονισμός και δηλητήριο μέλισσας).
 • Θα δοθούν θεραπευτικές συνταγές με τα προϊόντα της μέλισσας και θα δούμε τη χρήση του μελιού σε εγκαύματα, έλκη κατάκλισης κ.λπ..
 • Θα υπάρχουν δείγματα από όλα τα προϊόντα ώστε οι μαθητές να δοκιμάσουν και να γνωρίσουν τα προϊόντα από κοντά.
 • Θα δείξουμε τεχνική μασάζ με μέλι αλλά και βελονισμό με ζωντανή μέλισσα.

Το μάθημα αυτό θα σας δείξει ένα καινούργιο θεραπευτικό σύστημα, πώς μπορείτε να το χρησιμοποιείτε, είτε αυτοτελώς, είτε σε συνδυασμό με το θεραπευτικό σύστημα που ήδη γνωρίζετε και θα σας ανοίξει νέους θεραπευτικούς ορίζοντες.