Λεμφική Παροχέτευση Σώματος ή Μέθοδος Vodder

Είναι ένα είδος χειρομάλαξης που εφαρμόζεται με πολύ ήπιους, συγκεκριμένους και κυρίως κυκλικούς χειρισμούς επάνω στα λεμφαγγεία του σώματος, στη φορά που αυτά παροχετεύουν προς τους αντίστοιχους λεμφαδένες.
Η λεμφική παροχέτευση σε αντίθεση με ο,τι οι περισσότεροι λανθασμένα νομίζουν δεν πονάει, δεν προκαλεί μελανιές ή ευρυαγγείες και δεν είναι δυσάρεστη .
Σκοπός της λεμφικής παροχέτευσης, είναι η καλή ροή της λέμφου, με αποτέλεσμα την αποβολή τοξινών, την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και την αύξηση του μεταβολισμού.
Στη δεκαετία του 1930 ήταν απαγορευτικό ν’ ασχοληθεί και ν’ αγγίξει κανείς το λεμφικό δίκτυο, εξαιτίας της ελλιπούς γνώσης από τον ιατρικό κόσμο αυτού του συστήματος.
Ο Emil και η Estrid Vodder δεν απογοητεύτηκαν, και το 1932 άρχισαν να μελετούν το λεμφικό σύστημα, γεγονός που τους βοήθησε να εμπνευστούν και να δημιουργήσουν μια μέθοδο που περιείχε προσεκτικoύς χειρισμούς πάνω στο δέρμα, με σκοπό να προκαλέσουν τη δραστηριοποίηση της λεμφικής κυκλοφορίας.
Η τεχνική η οποία συνίσταται στην προσεκτική μετακίνηση των χεριών με το «τέντωμα», το «μάζεμα» και το «στρίψιμο» του δέρματος, για να κινήσει τη λέμφο, διδάσκεται έως σήμερα.

✔ Το μάθημα περιλαμβάνει:

• Βασικά στοιχεία ανατομίας και φυσιολογίας του λεμφικού συστήματος.
• Οφέλη και αντενδείξεις της λεμφικής παροχέτευσης.
• Αρχές χειρισμών της Λεμφικής Παροχέτευσης.
• Ενεργοποίηση Λεμφαδένων _ξύπνημα της Λέμφου
• Τεχνικές Λεμφικής παροχέτευσης ( ενεργοποίηση-drainage-καθαρισμός)